Michiel Hoogeveen
Michiel Hoogeveen
  • Home
  • About
  • In the Media
  • Past Projects
  • Possibilities
  • Partners
  • Contact

De Noord-Koreaanse rakettest waarvan je wist dat hij zou komen

3/12/2017

0 Comments

 
Picture
De Hwasong-15, de meest indrukwekkende lancering van een ICBM van Noord-Korea tot nu toe. Noord-Korea claimt de VS nu overal te kunnen raken. Afbeelding van CNN
Tweeënhalve maand was het opvallend stil rondom Noord-Korea. Geen raketlanceringen of nucleaire testen. Zelfs tijdens het bezoek van president Trump aan Zuid-Korea eerder deze maand hield Noord-Korea zich koest. Zou er dan toch een diplomatieke oplossing komen voor wat we de grootste geopolitieke crisis van 2017 kunnen noemen?
Met de Noord-Koreaanse rakettest van 28 november kwam aan die ijdele hoop een einde. De gelanceerde raket had voor Noord-Korea het hoogste bereik ooit. Het laat eens te meer zien dat het regime snel stappen wil maken met het nucleaire programma. Kim heeft deze nucleaire weg gekozen, omdat hij denkt dat zijn regime hiermee de beste kans heeft op overleving.
Toch moet deze rakettest in de juiste context worden gezien. Terwijl Noord-Korea zich de laatste maanden rustig hield, waren het de Amerikanen en Zuid-Koreanen die de militaire provocaties flink opvoerden. Een reactie van Noord-Korea kon niet uitblijven.

Militair spierballengerol
De maanden oktober en november stonden voor de Verenigde Staten en Zuid-Korea vrijwel geheel in het teken van grootschalige militaire oefeningen, vlakbij de grens met Noord-Korea. Op zee werden met Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen marine oefeningen gehouden in de wateren rondom het Koreaanse schiereiland. Op het land werden de jaarlijkse gezamenlijke militaire trainingen gehouden. Tenslotte werd er in het luchtruim grootschalig geoefend met B1-B-bommenwerpers. Nog nooit vlogen deze Amerikaanse bommenwerpers zo dichtbij de Noord-Koreaanse grens. Ze vlogen vanaf de zee tussen Korea en Japan rakelings langs Noord-Korea om vervolgens nog een oefening te doen boven de Gele Zee nabij China
Dit militaire spierballengerol ging gepaard met een aantal flinke politieke statements. President Trump liet in zijn toespraak aan het parlement van Zuid-Korea weten dat Noord-Korea niet langer met hem moet sollen. Vervolgens kon hij het zelf niet laten om Kim in een tweet klein en dik te noemen. Als kers op de taart werd Noord-Korea teruggezet op de lijst met terreursponsors.
Het toont de kortzichtigheid van het Amerikaanse buitenlandbeleid. In plaats van de situatie te de-escaleren, hebben de Verenigde Staten er alles aan gedaan om de militaire sfeer op het Koreaanse schiereiland te behouden.
​

Bevriezing
De recente provocatie van Noord-Korea is hiermee natuurlijk niet goed te praten. Het nucleaire wapenprogramma van de Noord-Koreanen is illegaal en een bedreiging voor de veiligheid van de Noordoost Aziatische regio. De internationale gemeenschap moet er alles aan blijven doen om dit programma te stoppen, en terug te draaien. Maar de manier waarop dat nu gebeurd onder de leiding van de Amerikanen is contraproductief. Het halsstarrig blijven vasthouden aan de volstrekt onrealistische eis van onmiddellijke denuclearisatie van Noord-Korea is een doodlopende weg.
Een realistischer alternatief kwam vanuit Rusland en China. Zij stelden een zogeheten ‘dual freeze’ voor, waarbij beide partijen afspreken om, in ieder geval tijdelijk, geen militaire provocaties te doen met het doel om de dialoog met elkaar aan te gaan.
Deze bevriezing is de enige vreedzame oplossing op deze crisis. Pas als beide partijen met elkaar om de tafel zitten, kan de immens gespannen situatie afkoelen en naar een duurzame oplossing worden toegewerkt.
Het alternatief is oorlog. Dit is in niemands belang en moet ten allen tijden voorkomen zien te worden. De rest van de internationale gemeenschap zou daarom het voorstel van China en Rusland moeten steunen. Ondertussen kunnen we ons alvast voorbereiden op de volgende Noord-Koreaanse rakettest.

0 Comments
    Dutch analyses and opinions about international relations, mainly North Korea

    Author

    Michiel Hoogeveen MSc.
    A passion for international relations, nuclear (non) proliferation, political economy, philosophy and emerging markets. Specialized in geopolitics in Northeast Asia.

    Archives

    October 2018
    August 2018
    June 2018
    March 2018
    February 2018
    December 2017
    August 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2016

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.